Kripto para borsaları ne kadar güvenli?

Dünya ve Türkiye üzerinde 13 bine yakın kripto para ve binlerce kripto para borsası bulunuyor. Bunların hangisi güvenli hangisi değil meselesi ise kullanıcıları oldukça tedirgin ediyor. SANTRAL dergi olarak size konunun uzmanlarından tavsiyeler sunmaya ve bu meseleyi mercek altına almaya çalıştık. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Deniz Yengin, “Sertifikalar incelenmeli, çalışanlara bakılmalı” derken Kripto Para ve Blockchain Direktörü Helin Çelik ise soğuk cüzdan meselesinin en hayati mesele olduğunun altını çizdi.

SANTRAL dergisi olarak çok önemli bir konuyu mercek altına aldık. Kripto paralar kabul edilse de edilmese de realite gösteriyor ki onlar artık hayatımızda… Her ne kadar şu an için paranın yerini alabilecek düzeyde olmamış olsa da bu onun geleceğin parası olmayacağı manasına gelmiyor. Türkiye de kripto paralar ve blockchain konusunda kafası karışık ülkelerden biri. Kanun koyucular tarafında da kullanıcılar nezdinde de bu durum değişmiyor. Kanun koyucular biraz daha diğer ülkeleri izlemek ve örnekleri ile paralel kararlar almak üzerine çalışıp durumu anlamaya gayret ediyor. Kullanıcılar ise yıllara sâri bir şekilde ya korkuyor ya da Bitcoin’in bir pizza dilimi ettiği zamanlardaki gibi görüyor her coini…

Kanun koyucular şöyle dursun, bu araştırmamızda kullanıcıları mercek altına almaya çalışacağız. Aslında kripto paralara ve/veya kripto para borsalarına temkinle yaklaşmak konusunda haksız sayılmazlar. Banker Kastelli’ler, Çiftlik Bank’lar ve en son da Thodex vakası bu ön yargıları besleyecek düzeyde. Hatta bu gibi dolandırıcıların çoğu da kripto para ‘furyasını’ değerlendirmeye de çalışıyor.

Dünya üzerine toplam 13 bine yakın kripto para ve binlerce kripto para borsası var, Türkiye’de de… Söz konusu sektörde trilyonlarca dolarlık para ‘dönerken’ bazı kullanıcılar dönen paranın kendi paraları olduğunun farkında dahi değil. Bir masada (Kripto balinaları, kripto borsa şirketleri…) siz yoksanız menüde siz varsınızdır! Biz de siz değerli SANTRAL okuyucuları için Türkiye’deki durumu ve kripto para borsalarındaki başlıca şikayetleri konunun uzmanları ile anlatmaya çalıştık

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Deniz Yengin:

SERTİFİKALAR İNCELENMELİ, ÇALIŞANLARA BAKILMALI

Küresel anlamda ilk kripto para 2008 yılında geliştirilse de bugün sayısı binleri aşan şekilde kripto para birimi mevcut. Kripto paralarının artması borsa alanlarını da paralel anlamda genişletti. Bu bağlamda elbette kullanıcılar endişeye kapılabilir. Elbette güvenilirliğin tam sağlanamadığı ortamlarda kötü niyetli kişi ve kurumların kendisine zemin hazırlaması da daha kolay bir hal alıyor. Bu nedenle çok sayıda kötü niyetli ve kirli platform bulunabiliyor. Zaten kripto para konusunda tam anlamıyla bir güvenlikten söz edebilmek için platformların devlet tabanlı bir şekilde hizmet vermesi gerekiyor. Çünkü şahsa veya özel şirketlere bağlı borsalarda yönetim paneli devlet gözetiminin dışında gerçekleşiyor. Kullanıcılar kripto para borsası güvenilirliğini basit birkaç yöntem ile ölçümleyebilir. İlk olarak borsaların kendi sitelerinde yayınladığı, kullandığı güvenlik önlemleri ve güvenlik lisansları başlığı altında yer alan sertifikalar incelenmeli. Bir diğer ölçümleme aracı olarak firmanın kimliğinin yer aldığı çalışanlar listesine göz atılmalı. Burada gerçek kişilerin yer almaması veya böyle bir bölümün kullanıcılara gösterilmemesi de site güvenilirliği açısından şüphe uyandırabilecek türden… Bunların yanı sıra borsaların uluslararası bir biçimde hizmet veriyor olması da çok önemli. Ayrıca anlık kullanıcı sayısının çokluğu, anlık para giriş çıkışının sağlandığı ve günlük işlem hacminin yüksek olması da dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları…

Kripto Para ve Blockchain Direktörü Helin Çelik:

SOĞUK CÜZDAN MESELESİ EN HAYATİ MESELE

Kriptografik araçlarla korunan kripto paraların uygun maliyetli ve korunaklı yapıya sahip olması, dakikalar içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesine transferinin yapılabilmesi ve enflasyona karşı tercih edilebilmesi (deflasyonist olanlar), finansal enstrümanlar arasında yer almasına sebep oldu. Yeni bir pazar oluşturmaya çalışan küresel ölçekte faaliyet gösteren borsaların dışında lokal olarak faaliyete başlayan platformların sayısı regülasyon öncesinde Türkiye’de artış gösterdi. Regülasyon gelene kadar borsa seçimlerinde dikkatli olması gereken yatırımcı borsanın güvenlik faaliyetlerini iyi bilmeli. Bu noktada, kripto para platformlarının varlıklarını soğuk cüzdanda tutması en hayati kural. Böylelikle yatırımcısını ve kendisini koruma kalkanı içerisine alarak bir nevi sigortalamış oluyor. Soğuk cüzdan kullanımı dışında güvenlik duvarlarını oluşturmalı ve borsalar kesinlikle market maker riskini almamalı, risk algısını ise kripto para piyasasının volatilitesini göz önünde bulundurarak iyi ayarlamalı. Böylelikle güvenli bir yapı kurarken faaliyetini minimum riskle sürdürebilir.

Bu ve benzer birçok içeriğin yer aldığı Türkiye’nin ilk ve tek dijital dergisi SANTRAL’e santraldergi.com ve Turkcell Dergilik’ten ücretsiz erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü
Next post Nissan Türkiye’den bir üst düzey atama daha