Almanya nükleer enerjiden resmen çıktı, dünyada nükleer enerji kullanan ülkeler hangisi?
Almanya’daki üç nükleer santral, Isar 2, Neckarwestheim 2 ve Emsland, cumartesi gecesi saat 12:00’den önce tüm reaktörlerin devre dışı bırakılmasıyla nükleer elektrik üretiminden tamamen çıktı. Bu santraller geçen yıl ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını karşılıyordu. Almanya Çevre Bakanlığı Nükleer Güvenlik Departmanı Başkanı, 16 Nisan’dan itibaren nükleer elektrik işletmeciliğinin cezai bir suç olacağını açıkladı. Nükleer karşıtları bunu bir zafer olarak görürken, iş dünyası reaktörlerin kapatılmasını “çılgınlık” olarak nitelendirdi.
Almanya’da nükleer enerjinin sona ermesiyle birlikte, ülkedeki nükleer santrallerin tüm reaktörleri cumartesi gecesi saat 12’den önce devre dışı bırakıldı. Üç nükleer santralin geçen yıl ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını karşıladığı belirtiliyor. Nükleer karşıtları ülkede üç reaktörün kapatılmasını bir zafer olarak görürken, iş dünyası reaktörlerin kapatılmasını “çılgınlık” olarak nitelendirmişti. Elektrik şebekesiyle bağlantısı kesildikten sonra reaktörlerin yaklaşık on beş dakika içinde kapatılması gerekiyor ve soğutma işlemi yaklaşık on iki saat sürüyor. Nükleer tesislerin yakın coğrafyada yer alması, sızıntı endişelerinin devam etmesine neden oluyor.
Almanya’nın nükleer enerjiden çıkışı sonrasında yüksek riskli teknolojiyle mücadelede zorluklar devam ediyor. Ülkede 30’a yakın nükleer santralin sökülmesi gibi zorlu bir görev bulunuyor ve bu süreç yaklaşık 15 yıl sürüyor. Ayrıca, Almanya henüz ölümcül radyoaktif atıkların depolanması için kesin bir çözüm bulamadı.
Bu alanda dünyanın en büyüğü ABD
Dünyada nükleer enerji santralleri bulunan birçok ülke vardır. Bazıları şunlardır:
ABD: Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en fazla nükleer enerji üreten ülkelerinden biridir. Toplam 94 nükleer enerji santrali bulunmaktadır.
Çin: Çin, dünyanın en hızlı büyüyen nükleer enerji üreticilerinden biridir. 2021 itibariyle 50’nin üzerinde nükleer enerji santrali bulunmaktadır.
Rusya: Rusya, dünyanın en büyük nükleer enerji üreticilerinden biridir. Toplam 38 nükleer enerji santrali bulunmaktadır.
Fransa: Fransa, dünyanın en yüksek nükleer enerji oranına sahip ülkelerinden biridir. Toplam 56 nükleer enerji santrali bulunmaktadır.
Japonya: Japonya, dünyanın en fazla nükleer enerjiye sahip ülkelerinden biriydi, ancak 2011’de Fukushima Daiichi nükleer santralinde meydana gelen felaket nedeniyle birçok santral kapatıldı. Şu anda 6 nükleer enerji santrali bulunmaktadır.
Kanada: Kanada, nükleer enerjiyi elektrik üretimi için yoğun olarak kullanmaktadır. Toplam 19 nükleer enerji santrali bulunmaktadır.