Prof.Dr.Ferhat Çekmez Uyardı: Bebek beslenmesinde tahılı atlamayın
Bebek beslenme piramidinin başlangıcında yer alan tahıllar, 6-36 ay arasındaki bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde kritik bir rol oynuyor. Bebeklerin sağlıklı gelişiminde önemli bir yere sahip olan tahıllar, lif bakımında oldukça zengin olduğundan sindirim sisteminin normal fonksiyonlarının korunmasında da ön plana çıkıyor. Katı gıdalara alışma döneminde bebeklerin kolaylıkla hazmedebildiği tahıllı kaşık mamalar, iyi bir beslenme alışkanlığının gelişmesinde ve kilo kontrolü sağlanmasına da destek oluyor.
Türkiye’nin önde gelen Çocuk Hastalıkları ve Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Prof.Dr. Ferhat Çekmez, anne sütünden sonra bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemlerinde öğünlerinde mutlaka besleyiciliği ve doyurculuğu bakımından tahıllı kaşık mamaların tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hassas sindirim sistemlerinden dolayı ebeveynleri gibi beslenme rutinine sahip olmayan bebekler için tahıllar, anne sütünden sonraki dönemde katı gıdaya alışmasında da büyük bir paya sahip olduğunu ifade eden Çekmez, tahılların içeriğindeki mineral ve vitaminlerle bebeklerin ileri ki yaşlarında hem sinir hem de sindirim sisteminin sağlıklı gelişimi içinde önemli olduğunu vurguladı. Katı gıdaya geçiş dönemlerinde ise bebeklerin yaşadığı hazımsızlık problemlerinin kontrol altına alınmasını destekleyen tahıl içerikli mamalar, beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturduğunu dile getirdi.
Tahıllı kaşık mamalarının ek gıda geçiş döneminde anne mutfağının ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini belirten Çekmez buna ek olarak “Bebeklerin bağırsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcı olan tahıllar, yüksek bir lif kaynağı…. Bebek beslenmesine özel geliştirilen içeriğindeki demir ve belirli testlerden geçerek üretilen tahıllı kaşık mamaları tercih ederken içeriğindeki vitamin ve mineral değerlerine de oldukça dikkat etmeli… Bebeklerin damak zevkinin gelişmesinde de oldukça önemli olan tahıllara beslenme rutinlerinde mutlaka yer verin” dedi.