Atabay İlaç ve Kimya 84 yaşında…

Türkiye’nin en köklü ilaç şirketlerinden Atabay İlaç ve Kimya 84 yaşında. Atabay İlaç ve Kimya, şirketin temellerinin atıldığı 1939 yılından bu yana halk sağlığı için çalışıyor, yerli ilaç üretimini ileriye taşıma, ilaçta dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor.  

Ülkemizin en önemli ilaç etkin maddesi ve ilaç üreticilerinden biri olan Atabay İlaç ve Kimya, 1939 yılından bu yana halk sağlığı için çalışıyor. Bugün 84 yaşında olan Atabay İlaç ve Kimya, uçtan-uca yerli üretime odaklanıyor, “geçmişten geleceğe sağlık” bilinci ile yakın coğrafyasında etki yaratan ilaç hammaddesi ve müstahzar ilaç geliştirmeye yönelik faaliyetlerine devam ediyor. Atabay İlaç ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Atabay, ilaç etkin maddeleri üretiminde %95’e ulaşan oranlarda yurtdışına bağımlı olan ülkemizde, teknolojik know-how geliştirerek etkin madde üretim başarılarını birçok alana yaymak istediklerini söyledi. Zeynep Atabay, “Bu hedefle yenilikçi projelere imza atıyor, start-up’lar ve üniversitelerle yaptığımız iş birlikleri ile sektörde fark yaratıyoruz” dedi. Zeynep Atabay, %100 yerli ilaç geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “İnsan sağlığını ve tabiatın korunmasını temel alan, halkın ihtiyacı olanı ekonomik bir şekilde üreten ve bu ilaçları geliştiren; bu işi bir vatani görev olarak üstlenmiş üçüncü nesil aile şirketiyiz. Bilim, tecrübe ve işbirliklerine inanarak yakın coğrafyasında etki yaratan sentez, biyoteknoloji ve müstahzar ürün geliştirmeye devam ediyoruz.”

İhtiyaç duyan her haneye girebilecek ilaçlar geliştiriyor

Parasetamol, Oseltamivir, Asetilsisteyn hammaddelerinin geriye dönük entegrasyonu ve zamanla geliştirilen iyi sentez yöntemi sayesinde bu ürünlerde Avrupa ve yakın coğrafyadaki tek üretici konumunda olan Atabay İlaç ve Kimya, bu hammaddeleri 35 ülkeye ulaştırıyor. Atabay, biyoteknolojik ilaç ve aşı geliştirmede Türkiye’de Ar-Ge yatırımı yapan ve insan kaynağı yetiştiren öncü firmalar arasında yer alıyor. İhtiyaç duyan her haneye girebilecek ilaçlar geliştirerek, Türkiye’yi ilaç açısından bağımsız kılmak hedefiyle çalışan Atabay, ülkemizde yetiştirilmiş bitkilerden %100 yerli ilaç geliştirmeyi planlıyor. 

Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ilk 10 ilaç şirketinden biri

Atabay İlaç ve Kimya, tüm tesislerinde Sağlık Bakanlığı tarafından GMP (İyi Üretim Uygulamaları) onayına sahip. Atabay’ın, 2013 senesinde Türkiye’nin ilk biyoteknolojik üretimlerinden biri olan Enoksaparin’i geliştirerek başlayan biyoteknoloji yatırımı, mikrobiyal biyobenzer Ar-Ge ve üretim tesisi kurulumuyla devam etti.  2019 senesinde Acıbadem Ar-Ge Tesisi için ve 2022 senesinde Gebze Ar-Ge Tesisi için T.C. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan akreditasyonunu alarak Biyoteknoloji ve Aşı Ar-Ge’sini, Küçük Molekül Sentezini, Standardize Bitki Ekstraksiyonu Ar-Ge’sini yüksek teknolojik analitik laboratuvarlarla aynı çatı altında toplayan tek Ar-Ge Merkezi oldu. Atabay Kimya, Turkish Time “AR-GE 250” listesine 2020 senesinde pandemide en çok ilaç ve aşı geliştirme yatırımı yapan şirketlerden biri olarak Türkiye genelinde 75. sıradan giriş yaptı. İlaç şirketleri arasında Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ilk 10 şirket arasında yer alan Atabay Kimya, sonraki senelerde de ilk 100 şirket arasında pozisyonunu korudu.

Türkiye’nin 10 üniversitesi ile kamu-üniversite-sanayi işbirliği projeleri geliştiriyor

Atabay Biyoteknoloji, ülkemizde aşı üretim iznine sahip T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan GMP onayı almış 5 tesisten ve mikrobiyal biyobenzer üretim iznine sahip 3 tesisten biri. TÜBİTAK destekli İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (IBG) tarafından Covid-19 pandemisi için geliştirilen ve bir platform aşı teknolojisi olma açısından çok kritik olan ‘Rekombinant Protein RBD Subunit Aşısı’, GMP onaylı Atabay Biyoteknoloji Tesisi’nde klinik çalışmalar için üretiliyor. Türkiye’nin 10 üniversitesi ile kamu-üniversite-sanayi işbirliği projeleri geliştiren Atabay, ayrıca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile stratejik Ar-Ge projeleri yürütüyor. Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi Platformu – ÜSİMP’e üyeliği sayesinde ülkemizdeki birçok Üniversite Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknoparkı ile işbirliklerini güçlendiriyor.

“Tabiata yükümüzü azaltmak üzere endüstriyel simbiyoz projelerine önem veriyoruz”

Bugüne kadar 150’nin üzerinde ilaç etkin maddesi sentezleyen Atabay’ın, 100’den fazla ilacı ruhsatlandı. Yerli ilaç etkin maddesi üretim kapasitesini arttırmak üzere Teknoloji Odaklı Sanayi Hamle Programı’na başvuran Atabay her yıl kârını üretim tesisi, ürün geliştirme ve Ar-Ge için ayırıyor. Zeynep Atabay, Atabay İlaç ve Kimya’nın önümüzdeki dönem için hedefleri konusunda; “Önümüzdeki dönemde ihracata daha fazla ağırlık vereceğiz. Yerli üretimde önde giden birkaç şirketten biriyiz. Geleneksel Bitkisel Tıbbı Ürün (GBTÜ), yani bitkisel ilaçları çok önemli görüyoruz. Ülkemizde yetişen bitkilerden, iyi tarım uygulamaları (GAP) kullanılarak endüstriyel tarım ile yetiştirilmiş bitkilerden %100 yerli ilacımızı geliştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca, tesislerimiz için sıfır atık hedefimiz var. Tabiata yükümüzü azaltmak üzere endüstriyel simbiyoz projelerine önem veriyoruz. Çevre dostu çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post AFD’den VakıfBank’a 100 milyon Euro ilave kaynak
Next post Epson yeni bölgesel operasyonunu açıkladı