Avrupa Merkez Bankası enflasyonun daha da gerilemesini öngörüyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi’nde enflasyonun hedefe doğru gerileme gösterdiğini, ancak yüzde 2’lik hedefin yakalanmasından emin olmak için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Avro Bölgesinde ekonomik faaliyetin 2023’te zayıf seyrettiğini ve reel büyümenin son çeyrekte azaldığını anımsatan Lagarde, faaliyetteki zayıflığın, inşaat, üretim ve hizmetlere kadar uzanan çeşitli sektörlere yayıldığını, ancak ileriye dönük bazı göstergelerin bu yıl bir toparlanmaya işaret olduğunu belirtti.

Lagarde, enflasyonun ocak ayında yüzde 2,8’e gerilediğini hatırlatarak, çekirdek enflasyonun kademeli olarak düştüğünü ifade etti.

Ücret artışının güçlü olmaya devam ettiğini söyleyen Lagarde, bunun yansıması olarak ücretlerin gelecek çeyreklerde enflasyon dinamiklerinde giderek daha önemli bir etken haline gelmesini beklediklerini belirtti.

Lagarde, son verilerin genel olarak enflasyondaki düşüş sürecini doğruladığını, geçmişteki yukarı yönlü şokların etkisinin azaldığını ve sıkı finansman koşullarının enflasyonu aşağı çekmeye yardımcı olmasıyla birlikte 2024’te enflasyonun kademeli olarak daha da aşağıya inmesini öngördüklerini belirtti.

ECB’nin aralık ayı toplantısında temel politika faiz oranlarını değiştirmediğini belirten Lagarde, “Mevcut faiz oranları seviyesi yeterince uzun süre sürdürüldüğü takdirde enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefimize zamanında dönmesine önemli katkı sağlayacak. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesi bekleniyor.” dedi.

Avro Bölgesinin sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmasından emin olmak istediklerini ve bunun için daha fazla veriye ihtiyaçları olduğunu söyleyen Lagarde, ECB’nin para politikasında enflasyon görünümünü ve enflasyonun ana dinamiklerini dikkate alan bir yaklaşım sergileyeceğini belirtti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Allison Transmission, yeni girişim sermayesi kolu ile inovasyonu geliştirecek
Next post Bankacılık sektörünün kredi hacmi 12 trilyon liraya yükseldi