İş Bankası ve MEXT’ten “100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu” projesi

Türkiye İş Bankası’nın, 100. kuruluş yıldönümünde, MEXT Teknoloji Merkezi iş birliğiyle hayata geçirdiği “100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu” projesi, ekonominin belkemiği KOBİ’lerin hem dijital hem de yeşil dönüşümünü hızlandırmayı hedefliyor.

İş Bankası ve MEXT, KOBİ’lerin üretimde verimliliğinin artırılması, global arenada daha rekabetçi bir konuma gelmeleri, dijital ve yeşil dönüşüm yolculuklarının hızlandırılması için güçlerini birleştirdi.

Bankanın 100. kuruluş yıldönümünde hayata geçirilen “100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu” projesi ile öncelikli olarak, seçilen KOBİ’lerin genel müdürlerinin katılımıyla “Yatırımın Geri Dönüşü Çalıştayı” düzenlenecek. Çalıştayda yöneticilere, yatırımlarının geri dönüşünü nasıl hesaplayabilecekleri, hangi kriterleri ele almaları gerektiği gerçek örnekler üzerinden anlatılacak. Çalıştayın ardından 100 KOBİ’nin ikiz dönüşüm analizleri katılımcı firmaların fabrikalarında MEXT tarafından fiziksel olarak gerçekleştirilecek, dijital ve yeşil dönüşüm yol haritaları paylaşılacak.

Yol haritalarında yer alan projelerin hayata geçirilmesi amacıyla MEXT ve İş Bankası ekosisteminde yer alan teknoloji sağlayıcıları ile KOBİ’ler bir araya getirilecek. Proje kapsamında KOBİ’lere, İş Bankası tarafından farklı kredi destekleri de sağlanacak.

“Amacımız KOBİ’lerin rekabetçi ve yeni düzenlemelere hazırlıklı olması”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Ülkemizde 400 binden fazla imalat gerçekleştiren KOBİ mevcut. KOBİ’ler, sektördeki toplam istihdamın yüzde 72,5’ini sağlıyor ve sektörün toplam cirosunun yüzde 54,2’sini oluşturuyor. 100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu projesini, üretim yapan Türk KOBİ’lerin ve sanayimizin geleceği için atılmış stratejik bir adım olarak görüyoruz. Amacımız, ülkemizdeki KOBİ’lerin üretimlerini daha verimli gerçekleştirerek karlılıklarını arttırması ve global rakiplerine karşı daha rekabetçi olması. Diğer yandan KOBİ’lerimizin yeni düzenlemelere daha hazırlıklı olmalarını istiyoruz. Çünkü sadece büyük firmaların dijital ve yeşil dönüşüme hazırlıklı olmalarının yeterli olmadığına inanıyoruz. KOBİ’ler tarafından 2022 yılında yapılan toplam ihracatın yarısı Avrupa ülkelerine gerçekleşti. Bu sebeple Avrupa Birliği’nin sınırda karbon vergisi uygulaması gibi küresel gelişmeler, artık yeşil dönüşümün bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu gösteriyor. Projemiz, Türkiye’nin ve özellikle KOBİ’lerimizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarına da önemli katkılar sağlayacaktır” dedi

3 yılda milli gelire 269 milyar dolar katkı potansiyeli

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da, projeye dahil edilecek KOBİ’lerin seçiminde KOSGEB tarafından belirlenen stratejik sektörler arasında yer alması, üretim yapması ve doğrudan ya da dolaylı ihracat yapması kriterlerinin belirleyici olduğunu söyleyerek, “KOBİ’lerin dijital ve yeşil dönüşümünü tamamlamış olarak ayağını yere sağlam bastığı, güçlenen finansallarla küresel rekabette fark yarattığı ve Türkiye’yi farklı konuma getirmeye katkı sağladığı bir hayal için bu projeyi oluşturduk. Seçtiğimiz KOBİ’ler üretim bantlarının yönetsel süreçlerinin dijitalleşmesi, enerji verimliliği yatırım ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gereken noktalarda en uygun maliyetlerle finansman desteği sağlanması konusunda bizi yanlarında bulacaklar” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Türkiye’de bulut pazarı 1 milyar dolara doğru koşuyor
Next post Çerezsiz dijital pazarlamada gelecek planları neler?