Podcast içeriklerine olan küresel ilgi katlanarak artıyor

Sesli bir dijital içerik formatı olan podcast, dünya çapında her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Yapılan araştırmalar 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının yüzde 21,4’ünün haftalık olarak podcast dinlediğine işaret ederken, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde günlük ortalama dinleme süresinin 1 saat 2 dakika olduğunu gösteriyor.

İnternet üzerinden bir bilgisayara veya mobil cihaza indirilmek üzere hazırlanan, genellikle bir dizi olarak sunulan ve abonelerin yeni bölümlere otomatik olarak erişilebildiği dijital ses dosyası olarak tanımlanan podcast, günümüzde tüm dünyada gördüğü artan rağbet ile dijital içerik dünyasında yankı uyandırıyor.

Dijitalleşmenin ve küresel olarak internet erişilebilirliğinin gösterdiği artışa paralel olarak, bilgi, fikir ve haber gibi çeşitli alanlarda dijital içerik türlerine olan ilgi de artış gösteriyor ve podcast bu alanda özellikle son yıllarda daha fazla dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar 2022’nin 3’üncü çeyreği itibarıyla podcast’lerin artık ABD’deki 13 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 18’ine ulaştığına işaret ediyor. Bu veri, 2021’in 3’üncü çeyreğine kıyasla yüzde 20’lik bir artış anlamına gelirken, 2014’teki erişimin ise üç katından fazla.

Podcast’e yönelik küresel ilgili yaygınlaşıyor
We Are Social için Meltwater tarafından hazırlanan araştırma sonuçları, 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının yüzde 21,4’ünün haftalık olarak podcast dinlediğine işaret ederken, Brezilya en fazla podcast dinlenen ülke (16-64 yaş arası nüfusun yüzde 42,9’u) olarak öne çıkıyor. Brezilya’yı sırasıyla Endonezya (yüzde 40,2), Meksika (yüzde 34,5) ve İsveç (yüzde 30,5) takip ederken, araştırmaya dahil edilen ülkeler arasında en az podcast dinleyen ise Japonya (yüzde 4,1). Aynı araştırmaya göre dünya genelinde, çalışma çağındaki her beş internet kullanıcısından biri (yüzde 21,2) artık her hafta podcast dinlediğini söylüyor ve giderek daha popüler hale gelen sesli içerikleri dinlemek için günde ortalama 1 saat 2 dakika harcıyor.

Edison Research tarafından yayınlanan veriler ise podcast dinleyici kitlesinde günden güne cinsiyet eşitliğinin de dengelendiği gösteriyor. ABD’de 18 yaşından büyük 1,567 kadın katılımcı ile yapılan çevrimiçi görüşmeler sonucunda elde edilen verilere göre en az bir defa podcast dinlemiş olan kadın dinleyici oranı 2017’de yüzde 37 iken 2022’de yüzde 56 düzeyine ulaşmış durumda. Bu veriye göre 2022 yılı itibarıyla podcast dinleyicilerinin yüzde 52’sini erkekler, yüzde 48’ini ise kadınlar oluşturuyor.

Podcast’in küresel ekonomideki yansımalarını ortaya koyan araştırmalar ise Podcast gelirlerinin 2021’de ilk kez 1 milyar doları aştığına ve o yıl yüzde 70’ten fazla artarak yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığına işaret ediyor. Süren artış trendinin bu yıl 2 milyar dolara ulaşması ve 2024’te de ikiye katlanması bekleniyor.

Poddy, podcast dinleme alışkanlıklarının geleceğine ışık tutacak
Herkesin özgürce ve her dilde sesini duyurabildiği global bir platform oluşturmak üzere Londra’da temelleri atılan ve iki Türk girişimci tarafından geliştirilen yepyeni ve çok sesli podcast platformu Poddy, Türkiye’de podcast dinleyicilerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Yayına alındığı 24 Şubat 2023’ten bu yana kullanıcı kitlesi artmaya devam eden Poddy, sunduğu ayrıcalıklı özelliklerle dünyada tek olma özelliği taşıyor.

Podcast alanında küresel anlamda artmaya devam eden ilgiyi, podcast’in ve Poddy’nin geleceğini değerlendiren Poddy CEO’su Cüneyt Göktürk, “Tüm dünyada bireylerin ve markaların dijital içeriklere artan ilgisi paralelinde podcast içerikleri de kendine özel bir alan oluşturmaya, küresel anlamda büyük bir kitle tarafından takip edilmeye başladı. Bu artışı rakamlarla ortaya koyan veriler bize podcast’in yakın gelecekte daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir dinleyici kitlesine ulaşacağını gösterirken, podcast’in de daha gelişmiş bir içerik formatı haline gelebilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Araştırmalarımızda sıklıkla karşımıza çıkan veriler dinleyicilerin dinledikleri içerik üreticileri ile samimi bir bağ kurduklarının altını çiziyor. Poddy’i de özünde bu bakış açısıyla hayata geçirdik. Daha önce hiçbir podcast platformunda bulunmayan etkileşim fonksiyonları ile geliştirdiğimiz Poddy, yalnızca anlatıcıların göründüğü bir platform olmanın ötesine geçerek dinleyicilerin de gerek beğenileri gerek yorumları gerekse de bizim “podcaps” diye adlandırdığımız 60 saniyelik mikro podcast kaydederek görünür olduğu ve seslerini duyurabildiği bir dijital uygulamadır. Bu özelliğiyle de dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Çünkü Poddy’nin de ortaya çıkışında etkisi olan podcastin etkileşimli bir platformda var olmasını sağlayan “çok sesli podcast platformu” olma faktörü bugüne kadar geliştirilmemişti. Bu bağlamda Poddy, tıpkı metin, görsel ve video içeriklerinin kısmen veya tamamen üretildiği/paylaşıldığı platformlarda olduğu gibi ses içeriklerinin yani podcastlerin de üretici ve dinleyici arasında etkileşim oluşturabileceği bir formata sahip. Sunduğu faydalarla bir dünyada ilk ve tek olma özelliği de taşıyan Poddy’nin bu haliyle podcast ekosisteminde yer alan tüm partilere ev sahipliği yapacağına ve podcast dünyasının geleceğine ışık tutan yeni özellikleriyle benzersiz deneyimlere kapı aralayacağına inanıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Europower halka arzına ne kadar talep geldi? KAP’a açıklama yapıldı
Next post Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı 7 Temmuz’da vizyonda!