Kuveyt Türk’ten ‘Gelenekten Gelenler’ sedef-metal-ahşap naht oygu sergisi
Hattat, Sedefkâr ve Ressam Mesut Dikel ve öğrencilerinin sedef-metal-ahşap naht oygu eserlerinin yer aldığı Gelenekten Gelenler sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla İstanbul Üsküdar’da ziyarete açıldı. Türkiye’de ilk kez icazet töreniyle birlikte açılan sergiyi, sanatseverler 19 Kasım 2023 tarihine kadar ziyaret edebilecek.
“Değerlerimizle büyüyoruz” anlayışıyla hareket ederek kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmaya gayret eden Kuveyt Türk, düzenlediği sergilerle sanatçıların yanında yer almaya devam ediyor. Hattat, Sedefkâr ve Ressam Mesut Dikel ve öğrencilerinin sedef-metal-ahşap naht oygu eserlerinin yer aldığı Gelenekten Gelenler sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla İstanbul Üsküdar’daki Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Türkiye’de ilk kez icazet töreniyle birlikte gerçekleştirilen serginin açılışına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş, Üsküdar Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, Kuveyt Türk Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir, naht oygu sanatını Osmanlı’nın son üstatlarından talim eden Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, sanatkâr Mesut Dikel ve öğrencilerinin yanı sıra 300’e yakın sanatsever katıldı.
7 yıl süren eğitimle gelen icazet
Düzenlenen törenle, sanatçı Mesut Dikel’in usta-çırak ilişkisiyle 2016 yılında başlattığı eğitimi başarıyla tamamlayan Abdullah Şanlı, Ahmet Ebubekir Kaba, Aykut Akınal, Batuhan Alpaslan, Dilek Tezcan, Gürsel Demir, Hülya Demirkan, Mesut Eroltekin, Muhammed Hüseyin Subaşıoğlu ve Osman Tavtay’a sedef-metal-ahşap naht oygu alanında, Semanur Yurtman Hisar’a ise tezhip alanında icazeti takdim edildi. Sanatçı Mesut Dikel’in yanı sıra mezun olan 11 öğrencisinin eserlerinin yer aldığı sergiye halen eğitimleri devam eden Hasan Birinci, Hatice Polat, İsmail Tozan, İzzet Tanışman ve Levent Erbaş da eserleriyle iştirak etti. Sergi kapsamında sanatçı Mesut Dikel tarafından sedef yoğunluklu ve üç boyutlu şekilde üretilen Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra eserleri de sanatseverlerin ilgi ve beğenisine sunuldu.
“Geleneğimizi yansıtan ve ilham veren bir sergi”
Kuveyt Türk Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir, serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Katılım finans hizmetlerimizin yanı sıra ‘değerlerimizle büyüyoruz’ anlayışını benimseyerek, kadim medeniyetimizi yansıtan eserlerin gelecek kuşaklara ulaştırılması için gayret ediyor, bu kapsamda kalıcı değer üreten kıymetli sanatçılarımızın yanında yer alıyoruz. Çukurova bölgesinde 35 yıldır sanatla iştigal eden hattat ve sedefkâr Mesut Dikel, üstadlar eliyle üstad olmuş örneğine az rastlanan bir kabiliyettir. Mesut Dikel Hocamız, kadim geleneğimizi devam ettiren bir sanatkâr, farklı sanat dallarında eserler üreten bir hezârfen, geleneği devam ettirecek talebeler yetiştirmeye kendini adamış bir üstaddır. Kendisi, hocası Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu gibi yaşayan bir hazinedir. Yılmadan ve usanmadan Adana’dan İstanbul’a 7 yıl boyunca her hafta gelip giderek usta-çırak ilişkisiyle eğitimler veren Mesut Dikel’i ve bugün itibarıyla her biri ustalığa yükselen talebelerini tebrik ediyoruz. Sergilenen eserlerin kültür hayatımıza derinden katkı sunmasını diliyor ve tüm sanatseverleri sergimize davet ediyoruz” dedi.
Sedefin zarafetini, metalin sağlamlığını ve ahşabın doğallığını ortaya koyan 90 eserin yer aldığı sergi 19 Kasım 2023 Pazar gününe kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek. Sergi açılışında sanatçı Sedat Anar, sanatseverlere santur dinletisinde bulundu.